Μεντοκ ή Μενταβικ (τούρτα μελιού)

Ίσως είναι το πιο πασίγνωστο γλυκό της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής ένωσης  και όχι άδικα. Το μυστικό της συνταγής αυτής βρίσκεται στο μέλι, διότι η γεύση της τούρτας εξαρτάται κατά πολύ από το είδος του μελιού που θα προσθέσουμε στην συνταγή. Όσον αφορά την γέμιση, υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Εγώ θα σας δείξω ίσως την πιο κοινή, εύκολη και νόστιμη εκδοχή. 
Médoc (honey cake) -TwoChiCHis
Υλικά για το παντεσπάνι:
  1. 300-500γρ αλεύρι
  2. 200γρ ζάχαρη
  3. 100γρ βιτάμ
  4. 2 κουταλιές της σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  5. 2 αυγά
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Υλικά για την γέμιση:
  1. 300γρ βιτάμ
  2. 1 κονσέρβα ζαχαρούχο βρασμένο (έτοιμο) ή το φτιάχνετε εσείς (θα σας πω παρακάτω)
  3. 100γρ καρύδια τριμμένα

Médoc (honey cake) -TwoChiCHis

Σε μπεν-μαρί ανακατεύουμε το βιτάμ, την ζάχαρη και το μέλι για 4 λεπτά περίπου. Έπειτα προσθέτουμε την σόδα και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ( προσέξτε μετά την προσθήκη της σόδας θα διογκωθεί το μίγμα). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά για να δείτε πόσο “θα πάρει’’ διότι εξαρτάται από το πόσο ζεστό θα είναι το μείγμα μελιού σας (δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτό το ζυμάρι , ίσα ίσα να μην κολλάει, όπως στην εικόνα).Τέλος το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Médoc (honey cake) -TwoChiCHis

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, αλευρώνουμε λίγο και ζυμώνουμε το ζυμάρι για να της δώσουμε σχήμα μπαστούνι. Έπειτα το χωρίζουμε σε 9 ίσα τμήματα και τα κάνουμε μπαλάκια. Ανοίγουμε προσεκτικά τα φύλλα σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια ή κατευθείαν μέσα στο ταψί αφού το έχουμε αλευρώσει, διότι πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά και είναι εύκολο να σπάσουν (μην αγχωθείτε αν σας χαλάσουν, το ξαναφτιάχνεται ) και έπειτα χαράζεται το φύλλο στο σχήμα που θέλετε να έχει το γλυκό σας ( εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 20 εκατοστών). Τα ψήνετε παράλληλα για 2-3 λεπτά το καθένα στους 200 οC στον αέρα ( θέλει γρήγορες κινήσεις) και τα βγάζεται από το ταψί κατευθείαν όσο είναι ζεστά με μία σπάτουλα προσεκτικά για να μην σας σπάσουν.  Τα περισσεύματα τα τρίβουμε στο μίξερ.


Médoc (honey cake) -TwoChiCHis  
Ετοιμάζουμε την γέμιση: Χτυπάμε το βιταμ μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο που το έχουμε πάρει έτοιμο ή έχουμε φτιάξει εμείς από πριν βράζοντας την κονσέρβα, σκεπασμένη μέχρι πάνω για τρις ώρες στην κατσαρόλα ή 1 ώρα στην χύτρα ταχύτητος και το χρησιμοποιούμε αφού έχει κρυώσει και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια βάζουμε στρώσεις παντεσπάνι-κρέμα-καρύδια, έπειτα μπορούμε να τελειοποιήσουμε το σχήμα κόβοντας ότι περισσεύει. Αφού έχουμε τελειώσει πασπαλίζουμε όλη την τούρτα με το μείγμα καρύδια-τρίματα από το παντεσπάνι με τον τρόπο που σας δείχνω στην εικόνα και είστε έτοιμοι.

Médoc (honey cake) -TwoChiCHis

2 σχόλια:

  1. το φαγα προχτές σε ένα ποντιακό τραπέζι και ξετρελάθηκα ! Να σαι καλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ακολουθήστε μας

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest tumblr Instagram Odnoklassniki

Διαφήμηση

.

Διαφημίσεις

Followers

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας

Copyright © Two ChiChis | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com